poniedziałek, 17 grudnia 2012

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy ze względu na swój charakterystyczny smak wykorzystywany jest przed wszystkim w kulinariach. Oczywiście wytwarzany jest z jabłek. Można go dodawać do wielu potraw, sosów czy sałatek. Ocet ten ma jednak także wiele cennych właściwości zdrowotnych. Ocet jako środek leczniczy był już wykorzystywany w starożytnym Egipcie i Rzymie tak więc ma skuteczne i potwierdzone działanie.

Ocet jabłkowy polecany jest przede wszystkim przez dietetyków, a to dlatego, że wspomaga odchudzanie. Zawarty kwas octowy w tym suplemencie pobudza te geny, które odpowiedzialne są za utlenianie kwasów tłuszczowych w wątrobie. Ma on także wpływ na nasze odżywianie się. Powoduje on długie poczucie sytości po posiłku co jest drugim czynnikiem, który ułatwia odchudzanie. Bardzo korzystnie wpływa na trawienie, dlatego też warto go wykorzystać w schorzeniach układu pokarmowego.

Zawiera wiele składników odżywczych, które są łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawiera liczne sole mineralne takie jak potas, magnez, sód, żelazo, krzem, miedź, oraz dużo ważnych witamin - C, B1, B2, B6, A i E.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz